Wij zijn telefonisch bereikbaar via: 0315-241503

Veel meer daken geschikt voor zonne-energie

Quick-Slide montageanker makkelijk en gegarandeerd waterdicht.

Op álle daken kun je zonnepanelen leggen. Toch? Nee, fout. De uitzondering zijn hellende daken zonder pannen, zoals oude fabrieksdaken. Er zijn in Nederland nogal wat van die hellende daken met bitumen of kunststof als dakbedekking. Deze grote oppervlaktes vormden tot nu toe een no-go area voor de installateur van pv-panelen. Maar met een verbluffend simpele innovatie komen nu honderdduizenden vierkante meters hellend dak toch in aanmerking voor de opwekking van zonne-energie.

Het Quick-Slide pv-dak-anker is voorzien van alle Kiwa/BDA testrapporten en biedt een oplossing voor alle daken met een hellingshoek van 4 graden of meer. Daarnaast zijn er vlakke daken die het gewicht niet kunnen dragen van de vereiste ballast. De pv-panelen blijven anders niet liggen bij onstuimig weer. Voor die daken lost dit lichtgewicht anker ook ineens een probleem op. Panelen kunnen nu stormvast gemonteerd worden op relatief lichte constructies.
Op hellende daken kan er sowieso niet gewerkt worden met ballast. Die zware lading gaat schuiven, met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Het dak-anker van Quick-Slide lost dit probleem op door ballast overbodig te maken, via mechanische bevestiging. Het anker wordt eenvoudig aan de dakconstructie geschroefd. Installateurs kunnen zo toch stormvast PV-panelen leggen bij klanten met hellende daken. “En het dak is onder garantie waterdicht” meldt Marco van der Aar, directeur van Quick-Slide. “Want niet alleen zit er een bolle dop op het dak-anker, waar het water af spoelt, maar daaronder ligt een rubber ring en daaronder weer een ronde bitumen manchet, over de basis van het dak-anker. Water komt er dus niet doorheen. Het is een heel simpele oplossing voor dit type daken, maar wel dé oplossing.”

Ingedroogd vuil

Het universele dak-anker voorkomt ook mud-curling door z’n ronde, iets bolle vorm én door de opgehoogde basis; het water stroomt er gewoon langs. Marco heeft daar speciaal oog voor, want hij weet dat vuil de grootste vijand van het dak is. Vooral vuil dat in en achter profielen blijft liggen, steeds weer nat wordt en opdroogt. Door deze ingedroogde laag modder, ofwel mud-curling, ontstaan er kleine barsten in de dakbedekking. Het gevolg is onvermijdelijk: lekkage.

Het innovatieve systeem van Quick-Slide is goed te zien op het hellende bitumendak van ‘De Windroos’, een school in Oldenzaal. Installatiebedrijf Schulte energietechniek monteert daar honderden zonnepanelen op de 10 grote hellende vlakken waaruit het dak is samengesteld. Daarom zijn er maar liefst 1000 dak-ankers van Quick-Slide aangebracht. Solar Construct levert bij de ankers een speciaal koppelstuk, waarmee de rails kunnen worden vast geklemd. Na een simpele kantelbeweging zitten ze muurvast en kunnen de pv-panelen er op bevestigd worden. Het koppelstuk is weer een eigen ontwikkeling van Solar Construct, waar Quick-Slide nauw mee samenwerkt.

Hoge temperaturen

“Het QS pv-anker kan op elk type dakconstructie bevestigd worden: zowel beton als, staal, hout en houtwol-cementdaken”, vertelt Marco enthousiast. “Wel is belangrijk om daarvoor de goedgekeurde schroeven van Eurofast te gebruiken. Die schrijven wij dan ook voor.”
Qua materiaal is het QS-pv-anker gemaakt van een hoogwaardige vezelkunststof, die bestand is tegen temperaturen tot 1200 graden. Dat is een groot voordeel als de dakdekker met zijn brander bitumen verwerkt vlakbij het dak-anker. Maar het dak-anker is zoals gezegd ook te gebruiken op daken waar andere materialen toegepast zijn, zoals EPDM, TPO, POCB en PVC. Ook voor die daken levert Quick-Slide manchetten, in elke gewenste afmeting van ieder gewenst fabricaat.

Perfecte combinatie

Solar Construct is fabrikant van montagesystemen voor pv-panelen op platte en schuine daken. We werken samen met Quick-Slide. Dit bedrijf ontwikkelde het koppelstuk op het dak-anker op zo’n manier door, dat deze geschikt is voor de eigen standaardrail van Solar Construct. Vaste partner van Solar Construct is al jaren installatiebedrijf Schulte uit Denekamp. “Wij monteren onze profielen op de standaardrail, daarna komt de bekabeling en tot slot de zonnepanelen”, zo sluit directeur Tim Schulte  aan. “Dit systeem van 488 panelen brengt per jaar ruim 160.000 kWh energie op. Genoeg voor het jaarlijks verbruik van zo’n 50 woningen.”
“Mooi dat dit hier op het schuine dak ook kan, met een doeltreffende mechanische bevestiging plus gegarandeerde waterdichtheid. De samenwerking met Solar Construct en zij op hun beurt weer met Quick-Slide is voor ons de perfecte combinatie om hier een hoogwaardige oplossing te kunnen realiseren. Waar andere systemen nog wel eens wat omslachtig zijn, zien we nu dat met het Quick-Slide anker de arbeidstijd en dus de kosten laag blijven.” “Bij vlakke daken van een lichte constructie is het grote voordeel dat we daar zonder ballast toch pv-panelen kunnen plaatsen. Deze verankering maakt kortom heel veel meer daken geschikt voor zonne-energie.”